Οι «χαμένοι» και οι «κερδισμένοι» της εθνικής σύνταξης

0

Χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την εθνική σύνταξη μέχρι να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τους τελικούς δικαιούχους. Βασική προϋπόθεση για να δικαιούται κανείς εθνική σύνταξη (πέραν της θεμελίωσης του σχετικού δικαιώματος όπως προβλέπεται για κάθε φορέα ασφάλισης) αποτελεί η μόνιμη και νόμιμη διαμονή του στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Slug preview:Χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την εθνική σύνταξη μέχρι να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τους τελικούς δικαιούχουΠοσό εθνικής σύνταξης

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης ορίζεται στα 384 ευρώ, μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραιο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και επιπλέον 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον ωστόσο έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, για 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ ενώ για 18 έτη ασφάλισης, το αντίστοιχο ποσό είναι 368,64 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για όσους συνταξιοδοτούνται βάσει ειδικών διατάξεων (τυφλοί, παραπληγικοί, πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% που υποβάλλονται σε μετάγγιση, κλπ). Να σημειωθεί  ότι από 1/1/2017 η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Γιώργος Κατσιάνης

Ο Γιώργος Κατσιάνης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Αθηναική, Ελληνικός Βορράς, Αυριανή Μ-Θ, Εφημερίδα των Πολιτών, Εγνατία, Χρόνος (Ωραιοκάστρου), Καρφίτσα. Εργάζεται για την tv100 ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Ορφανού.