Προς εαυτόν

0

του Λάμπρου Παγούνη, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας

Μια περίοδος ξεκίνησε για την Εκκλησία. Μια περίοδος περισυλλογής, που την αποκαλεί Τριώδιο. Αρχίζει με μια διήγηση του Ιησού. Μια παραβολή, η οποία είναι γνωστή ως «Τελώνου και Φαρισαίου». Το σκηνικό είναι τόπος Ιερός. Ένας Ναός.

Τόπος που προσεγγίζεται διαφορετικά από δυο κατηγορίες ανθρώπων. Ή μάλλον καλύτερα, τον έναν άνθρωπο τον προσδιορίζει και τον μεταμορφώνει. Τον ανακαινίζει μέσω της συντριβής του «εγώ» του. Τον άλλον τον αφήνει στάσιμο στην υπαρξιακή και εγωιστική αυτάρεσκη μοναξιά του.

pros-eauton-lampros-pagounis (2)

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως, είναι η περιγραφική λεπτομέρεια από την πένα του Ευαγγελιστή Λουκά. Μια λεπτομέρεια που έχει ουσιαστική ύπαρξη μέσα στην αφήγηση. Αναφέρει πως ο ηθικός και σωστός Φαρισαίος «σταθείς προς εαυτόν», άρχισε να απευθύνεται στον Θεό.

Ήταν τόσο εγωπαθής, που έβαλε απέναντί του, τον ΕΑΥΤΟ του. Στάθηκε προς τον εαυτό του και μονολογούσε δυνατά. Ευχαριστούσε τον Θεό που κατάφερνε και ήταν τόσο ενάρετος. Χρησιμοποιούσε τον Θεό για την δική του αυτο-έπαρση. Έχει αποκόψει τον Θεό από την ζωή του, και Τον χρησιμοποιεί απλά ως μάρτυρα της δικής του ηθικής πορείας.

Στέκεται απέναντι στον εαυτό του, τον οποίο και ειδωλοποιεί. Κάνει θεό την εικόνα του. Μια εικόνα, που για να την υψώσει ακόμα περισσότερο, χρησιμοποιεί υποτιμητικά τον «αμαρτωλό» Τελώνη. Για να φανεί ο ίδιος ανώτερος, μειώνει τον συνάνθρωπό του.

pros-eauton-lampros-pagounis

Δυστυχώς και σήμερα, πολλοί Χριστιανοί, ποθούν να γίνουν «άγιοι». Από μόνοι τους. Ακολουθώντας ηθικούς κανόνες να γίνουν αυτοδημιούργητοι «άγιοι». Από μόνος, αποκομμένος από τον Θεό, κανείς δε γίνεται άγιος.

«Άγιοι γίνεστε, διότι Εγώ είμαι Άγιος » τονίζει ο Θεός δια μέσω Προφητών και Αποστόλων.
Θα γίνεις Άγιος, όχι από μόνος σου, αποκομμένος από Θεό και ανθρώπους.
Θα γίνεις Άγιος διότι ο Θεός είναι Άγιος.
Θα γίνεις Άγιος όταν μετέχεις στην Αγιότητα του Θεού.
Θα γίνεις Άγιος όταν εκμηδενίσεις το «εγώ» σου.
Καθώς σου λέγει ο Ουρανοβάμων Παύλος
«Έχω σταυρωθεί μαζί με τον Χριστό. Δεν ζω πλέον εγώ, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός»

Τι προτιμάς;
Να σταθείς προς εαυτόν ή να σταθείς προς Θεόν;

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο