Μπιτ Παζάρ- Η γειτονιά του παρελθόντος

0

Το Μπιτ Παζάρ βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Βενιζέλου και Αριστοτέλους. Είναι μια πολύ παλιά γειτονιά της Θεσσαλονίκης με πλούσια ιστορία. Σήμερα έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της αέρα στα εναπομείναντα παλαιοπωλεία που φιλοξενούν θησαυρούς για ένα έμπειρο μάτι. Το παζάρι είναι καθημερινή απόφαση, ενώ εκεί βρίσκεται ο «παράδεισος» κάθε συλλέκτη αντικών. Σήμερα, πολλές όμορφα μεζεδοπωλεία στέκουν στη θέση των παλιών αντικερί, με κάποιες όμως να έχουν επιβιώσει.

mpit-pazar-i-geitonia-tou-parelthontos-thessaloniki-palaiopwleia (3)

Οι είσοδοι στο Μπιτ Παζάρ είναι δύο. Είτε ακολουθώντας την Οδό Ολύμπου με κατεύθυνση Δυτικά, αλλά και από την παράλληλη Οδό Φιλίππου στα Νότια.

mpit-pazar-i-geitonia-tou-parelthontos-thessaloniki-palaiopwleia (4)

Τα παλαιοπωλεία δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες το 1927. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα και κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Τα κτίρια αυτά εγκαινιάστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928. Χαρακτηριστική είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές.

mpit-pazar-i-geitonia-tou-parelthontos-thessaloniki-palaiopwleia (7)

Χειροποίητα κοσμήματα, μπαούλα, παλιές φωτογραφικές μηχανές, υφάσματα, μουσικά όργανα, βινύλια, παλιά παιχνίδια, σπάνια παλιάς κοπής έπιπλα, καρτ ποστάλ του περασμένου αιώνα και φωτογραφίες, παλιές ραπτομηχανές και γραφομηχανές, τηλέφωνα, αρχοντικές μαντεμένιες ξυλόσομπες, περίτεχνοι πολυέλαιοι ή μικροαντικείμενα όπως ρολόγια, συλλεκτικά μανικετόκουμπα ή καρφίτσες, αποτελούν μερικούς μόνο από τους «θησαυρούς» που μπορεί κανείς να βρει. Τα αντικείμενα αυτά του παρελθόντος ξυπνάνε μνήμες. Μνήμες μιας άλλης εποχής ή προσωπικές. Το παλιό έχει τη δική του αξία και στα παλιατζίδικα βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί σε διάφορες τιμές.

mpit-pazar-i-geitonia-tou-parelthontos-thessaloniki-palaiopwleia (6)

Οι παλαιοπώλες είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να διηγηθούν την ιστορία των αντικειμένων, από ποια εποχή προέρχεται, αλλά και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε τότε. Το επάγγελμα του παλαιοπώλη απαιτεί μεράκι και αγάπη για τα παλιά αντικείμενα και την ιστορία. Πολλοί παλαιοπώλες μάλιστα, ήταν και οι ίδιοι συλλέκτες μέχρι που αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό. Η διαδικασία της αναζήτησης ενός αντικειμένου που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρηστικό, αλλά να έχει συναισθηματική αξία συνιστά ένα μαγικό ταξίδι από το παρελθόν, στο παρόν.

Απολαύστε μια βόλτα στη γειτονιά του παρελθόντος και… «παζαρέψτε» άφοβα.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Ευλαμπία Τσιρέλη

Η Ευλαμπία Τσιρέλη ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος και διδάσκει δημιουργική γραφή & επιμέλεια κειμένου. Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. και στο New College του Εδιμβούργου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας στο ίδιο Τμήμα. Έχει γράψει τρία βιβλία ενώ επιμελείται και ανθολογεί συλλογικές εκδόσεις. Μάθετε περισσότερα: http://auth.academia.edu/EvlampiaTsireli https://tsirelievlampia.wordpress.com