Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου- Ο αγώνας του νέου για το παλιό

0

Η περιοχή των Πιερίων Ορέων, το Λιτόχωρο, η ορεινή θέση Πριόνια με τις βάθρες και τα μικρά καταρρακτάκια, τα γεφυράκια, το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου, τα μοναστήρια και το φαράγγι του Ενιπέα, αποτελούν μια από τις ομορφότερες και πιο ευλογημένες περιοχές της Ελλάδας μας. Η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και η νέα λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, εξιστορούν το παρελθόν, αλλά στέκονται δυναμικά και στο παρόν.

iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (14)Στο μέρος αυτό, το άγριο του πέτρινο του βουνού, συναντά το γλυκό πράσινο της φύσης και το τοπίο αφήνει στον επισκέπτη μια ανάμνηση μοναδική. Στην αγκαλιά του Ολύμπου ο επισκέπτης αισθάνεται κοντά του τον Θεό. Εδώ φύση είναι σίγουρα ευλογημένη. Διαλεχτά βότανα και μυρωδικά, βουνίσια ρίγανη, τσάι του βουνού, αγριομέλισσες και κρυστάλλινο νερό.

iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (9)

Η παλαιά μονή ορθώνεται στολίδι μέσα από τα δέντρα, σαν φυσική προέκταση του βουνού, να ιστορήσει το παρελθόν της.  Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στην καρδιά του Ολύμπου παλεύει ακόμα να αναβιώσει την παλιά του δόξα μετά την καταστροφή που προξένησαν οι κατακτητές. Οι μοναχοί θα σας προσφέρουν δροσερό νερό, γλυκό του κουταλιού και θα σας διηγηθούν την ιστορία του μοναστηριού.

iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (10)

Κάπου εκεί κοντά, μέσα από μια μαγική διαδρομή μέσα στο δάσος, ο οδοιπόρος θα συναντήσει και το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου (διαβάστε για το σπήλαιο εδώ).

iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (5)

Η νέα Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (http://imado.gr/monastery/) λίγα χιλιόμετρα μετά το Λιτόχωρο διηγείται νέες ιστορίες για το πώς οι μοναχοί συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων και φροντίζουν έτσι ώστε το μοναστήρι τους να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πιστού και προσκυνητή.iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (13)

Το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η νέα μεγαλόπρεπη εκκλησία που κτίστηκε, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο. Ο Άγιος Διονύσιος δημιούργησε τον 16ο αιώνα ένα μνημείο σπάνιας αρχιτεκτονικής και αισθητικής, ιδανικά ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον. Αιώνες πριν, η φήμη του παλαιού Μοναστηριού, ξεπέρασε τα όρια του Ελλαδικού χώρου, φτάνοντας ως την τσαρική Ρωσία. Αλλά και σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι από τις γύρω αλλά και μακρινές περιοχές ανεβαίνουν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον Άγιο.iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (7)

Στην Μονή του Αγίου Διονυσίου παράγονται εξαιρετικά μοναστηριακά προϊόντα, φτιαγμένα με την ευλογία και τη φροντίδα των μοναχών που διαμένουν εκεί. Οι μοναχοί της περιοχής συλλέγουν με μεγάλη προσοχή τσάι του βουνού και άλλα βότανα, ρίγανη, αλλά και μέλι και όλα τα προϊόντα της μέλισσας. iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (6)Τα επεξεργάζονται και τα συσκευάζουν για όλους τους επισκέπτες με εξαιρετική υπευθυνότητα και φροντίδα. Φημισμένο είναι το μέλι, το ταχίνι και το βιολογικό κρασί τους. Η παραγωγή και διάθεση των μοναστηριακών προϊόντων έχει αποκλειστικό στόχο την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς και την αναστήλωση της Παλαιάς Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου, η οποία καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τούς Γερμανούς.iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (3)

Στις 29 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη της Διακαινησίμου, πεζοπόρα τμήματα Γερμανών ανέβηκαν στο Μοναστήρι και με εκρηκτικά το κατέστρεψαν. Σήμερα, μετά από δεκαετίες ερημώσεως, η αγάπη των μοναχών και των πιστών για τον Άγιο, αγκαλιάζουν ξανὰ το Μοναστήρι. Ο κυρίως Ναός, το Καθολικό, αποκαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιό του. iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (12)Κύριο μέλημα όλων ωστόσο είναι η σταδιακή και πλήρης αναστήλωση του πληγωμένου μοναστηριού. Σε αυτόν τον αγώνα των μοναχών της νέας μονής να αποκαταστήσουν την παλιά, μπορούμε και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

iera-moni-agiou-dionysiou-o-agwnas-tou-neou-gia-to-palio-monasthria-monasthriaka-proionta (11)


Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο