Η Μονή Βατοπαιδίου και η θαυμαστή κληρονομιά της Αθωνικής γης

0

Η φήμη της ξεπερνά τα όρια του Αγίου Όρους και απλώνεται σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Τα κειμήλιά της είναι αναρίθμητα και έχουν ανεκτίμητη αξία. Τα διακονήματα των μοναχών της ποικίλα και δημιουργικά. Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ακολουθεί την μακραίωνη παράδοση του αγιορείτικου βίου και παράλληλα, πρωτοπορεί με τα μοναστηριακά προϊόντα της.

Μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προσευχή και την άσκηση, ωστόσο οι μοναχοί της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου δεν σταματούν να εργάζονται. Προς δόξαν Θεού αλλά και προς όφελος των ανθρώπων.

Με πολύ κόπο, μεράκι και φροντίδα, αξιοποιώντας τις θαυμαστές ιδιότητες των αγιορείτικων βοτάνων, δημιούργησαν μια ξεχωριστή σειρά με αγνά προϊόντα για την υγεία και την περιποίηση όλου του σώματος. Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, ενυδατικές κρέμες και κεραλοιφές από ποικιλία βοτάνων αποτελούν τη σειρά Δόκιμον. Η Καλέντουλα, η λεβάντα, το μαλακτικό, ο ευκάλυπτος, το σπαθόχορτο, η εχινάτσεα και το χαμομήλι είναι μερικά από τα βότανα αυτά, με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΔΟΚΙΜΟΝ-14-2-ΚΑΡΟΥΖΕΛ-Α ΔΟΚΙΜΟΝ-14-2-ΚΑΡΟΥΖΕΛ-Β ΔΟΚΙΜΟΝ-14-2-ΚΑΡΟΥΖΕΛ-Γ

Η ενασχόληση των Αγιορειτών μοναχών με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων χάνεται στα βάθη των αιώνων, φθάνοντας στα βυζαντινά χρόνια. Κι αυτό γιατί τα βότανα του Αγίου Όρους, φύονται σε παρθένο περιβάλλον και κρατούν όλες τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η Μονή Βατοπαιδίου, αξιοποιώντας την αγιορείτικη παράδοση και τα χειρόγραφα της βυζαντινής και προχριστιανικής περιόδου, έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο βοτανολογικό εργαστήριο. Εκεί, εξειδικευμένοι μοναχοί μελετούν επισταμένα τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και τις θεραπευτικές τους δράσεις σε πολλά προβλήματα υγείας.

Μονή Βατοπαιδίου Βότανα

Έχοντας αναπτύξει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, δημιουργούν  φυσικά προϊόντα, με αποκορύφωμα τη σειρά Δόκιμον, με απώτερο σκοπό την ανακούφιση, την πρόληψη ακόμη και την πλήρη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας. Σύμμαχός τους η ίδια η φύση και τα παρθένα αγιορείτικα εδάφη, με άγρια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, ανεπηρέαστα από μόλυνση και ρύπους.

Η σειρά προϊόντων Δόκιμον ξεχωρίζει χάρη στην μεγάλη ποικιλία αγιορείτικων θεραπευτικών βοτάνων που περιέχει και την πολυετή μελέτη που προηγήθηκε της παραγωγής της.

Ετοιμοπαράδοτα τα προϊόντα της σειράς μπορείτε μπορείτε να τα βρείτε στην Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Κεραμοπούλου 7, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας) καθώς και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα. Τηλεφωνικές παραγγελίες στο 2310456020.


Κι αν έχετε απορία για τους λόγους για τους οποίους παράγουν οι μοναχοί προϊόντα προϊόντα περιποίησης παρακολουθήστε αυτό το βίντεο. Γιατί, η Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους μιλάει με κάθε τρόπο για την αξία των φυσικών προϊόντων που παράγονται στο Περιβόλι της Παναγίας.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Σοφία Καρεκλά

Η Σοφία Καρεκλά είναι δημοσιογράφος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει συνεργαστεί με ποικίλα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά μέσα της Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ ενώ έχει παρακολουθήσει με υποτροφία το πρώτο σχετικό σεμινάριο του Thomson Reuters Foundation στο Λονδίνο. Παράλληλα, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Α.Π.Θ.