Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος και Ευβούλης – Αμύνταιο

0

Νότια του Ν. Φλώρινας, κοντά στην κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονα δεσπόζει η Μονή των Αγ. Παντελεήμονος και Ευβούλης, που αποτελεί ανασύσταση (με απόφαση της Ιεράς Συνόδου 11/09/2003 και Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 69/3/3/2004) της ιστορικής Μονής Αγίου Παντελεήμονα. Ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο. Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένο το μοναστήρι, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, είναι μοναδική. Απέχει 10 λεπτά από το Αμύνταιο και 20 λεπτά από την Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με την παράδοση στην παραλία του χωριού Άγιος Παντελεήμων βρισκόταν παλαιό Μοναστήρι με Εκκλησία και κελιά που ετιμάτο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα. Η αύξηση όμως της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδος έγινε αιτία να καταποντιστεί η Μονή.

Πανοραμική θέα της λίμνης από το Μοναστήρι την ώρα του δειλινού

Το μοναστήρι βρίσκεται ανάμεσα στις δύο λίμνες

Για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δε σώζονται ασφαλείς πηγές. Η τοπική όμως παράδοση, όπως τραγούδια και κείμενα του Συλλόγου του χωριού Αγίου Παντελεήμονος, ανάγει την ίδρυσή του πριν την υποδούλωση της Δυτικής Μακεδονίας στους Τούρκους το 1338. Το σημερινό Μοναστήρι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια της παλαιά Ιεράς Μονής που χάθηκε στα νερά της λίμνης.

Πάντα περιποιημένο το γυναικείο μοναστήρι καλεί τους επισκέπτες να ξεκουράσουν την ψυχή τους

Πάντα περιποιημένο το γυναικείο μοναστήρι καλεί τους επισκέπτες να ξεκουράσουν την ψυχή τους

Η Ιερά Μονή επανιδρύθηκε ως γυναικεία κοινοβιακή Μονή. Ήδη από την ίδρυσή της και έπειτα ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης της, με τη συντήρηση του χώρου, που έγινε αρχονταρίκι, με την δημιουργία ξενώνα και κελιών για τις μοναχές.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα και στην μητέρα του Αγία Εύβουλη, που ήταν υπεύθυνη για τη χριστιανική μόρφωσή του. Σήμερα οι πιστοί προστρέχουν στη χάρη του ιατρού Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονα, ζητώντας να δώσει λύτρωση στους σωματικούς και ψυχικούς τους πόνους.

Η γερόντισσα στον φροντισμένο κήπο της Μονής

Η γερόντισσα συνομιλεί με φυτά στον βραχόκηπο

Η Μονή πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου και στις 23 Απριλίου

Η σχέση των ανθρώπων με τον Θεό διέρχεται μέσα από την χρήση του κόσμου

Η σχέση των ανθρώπων με τον Θεό διέρχεται μέσα από την χρήση του κόσμου

Η ζωή των μοναχών είναι συνυφασμένη με την προσευχή και την άσκηση. Σαν βάση της καθημερινής τους βιωτής έχουν την αγάπη που πηγάζει από το Θεό και ακτινοβολεί και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Η μοναχική ζωή τους είναι φως που γαληνεύει την ψυχή και μέσα από την ταπείνωση, την εγκράτεια και την άρνηση της προσωπικής ιδιοκτησίας προβάλλει ως μικρογραφία της παραδείσιας ζωής.

Η Μονή συνδέεται πνευματικά με το Άγιο Όρος, απ’ όπου προέρχεται ο πνευματικός της, ο γέροντας Φιλόθεος, ηγούμενος της Μονής Καρακάλλου. Οι αδελφές αφιερώνουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους στα διακονήματα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και ζυμαρικών.

 

Τα μοναστήρια είναι τόποι πνευματικής αντίστασης

Τα μοναστήρια είναι τόποι πνευματικής αντίστασης

Η αρχή και το τέλος του ημερονυκτίου προγράμματος της μοναστικής ζωής.

Η αρχή και το τέλος του ημερονυκτίου προγράμματος της μοναστικής ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ιερά Μονή καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον, να συμπροσευχηθούν, να προσκυνήσουν και να «κάνουν την καρδιά τους μοναστήρι» όπως λέει ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. «Χτύπα στην καρδιά σου το σήμαντρο, κάλεσε εκεί για αγρυπνία, θυμίασε και ψιθύρισε ακατάπαυστα προσευχές. Ο Θεός είναι μαζί σου!»

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και Ευβούλης

Η ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου της Μονής

Ειρηνικές στιγμές στην χιονισμένη Ιερά Μονή

Ειρηνικές στιγμές στην χιονισμένη Ιερά Μονή

 

 

 

 

 

 

Η προσκυνηματική επίσκεψη προσφέρει στον πιστό το δώρο της ψυχικής αναπτέρωσης, της κατάνυξης, της γεύσης μιας παιδικής αθωότητας μέσα από την ακτινοβολία των επίγειων αγγέλων – μοναχών και το κήρυγμα της «σιωπής».

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και Ευβούλης - Αμύνταιο

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και Ευβούλης – Αμύνταιο

 

Τα προϊόντα που παράγει η Ιερά Μονή είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με αγνά υλικά και παραδοσιακές συνταγές ενώ έχουν διακριθεί για την υψηλή τους ποιότητα. Οι μοναχές διαθέτουν μέσω της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους και Μοναστηριών της Ελλάδος τον πλιγουρένιο τραχανά, τον απλό πεντανόστιμο μοναστηριακό τραχανά, τον ξινό τραχανά αλλά και τον νηστίσιμο τραχανά που παρασκευάζουν. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε τις ψιλές και τις χονδρές μοναστηριακές χυλοπίτες καθώς και τις νηστίσιμες χυλοπίτες. Ξεχωριστή όμως θέση στο καλάθι όσων εκτιμούν την μοναστηριακή κουζίνα έχουν τα χειροποίητα εκλεκτά γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν και συσκευάζουν οι μοναχές: βύσσινο συνοδευτικό του ελληνικού καφέ,    φράουλα  απόλυτα ταιριαστή με παγωτό βανίλια, τραγανό και γλυκό κεράσι, το πατροπαράδοτο περγαμόντο, τέλεια καθαρισμένο και ξεπικρισμένο γλυκό κυδώνι και σύκο που μπορείτε να το απολαύσετε όλο τον χρόνο έχοντας την γεύση του καλοκαιριού.

Στη προσπάθεια τους να στηρίξουν την τοπική κοινωνία, οι μοναχές διαθέτουν σημαντικό κομμάτι των χειροποίητων δημιουργημάτων που παράγουν σε άπορες οικογένειες.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο