Ελληνίδα Γιαγιά-Μια Αξία

0

Η περσόνα της παραδοσιακής Ελληνίδας γιαγιάς είναι γνωστή παγκοσμίως. «Yaya» την λένε στο εξωτερικό. Είναι εκείνη η γιαγιά που τηρεί αυστηρά τις παραδόσεις και κρατά γερά την πίστη της στο Θεό. Είναι η γιαγιά που μαλώνει, αλλά κρατάει μυστικά. Είναι η γιαγιά που γελά με την καρδιά της. Που θα κάτσει να σε ακούσει. Θα σου φτιάξει ελληνικό με λουκουμάκι ή γλυκό του κουταλιού. Η γιαγιά που σε μεγαλώνει από μωρό και σε συμβουλεύει έως την ενήλικη ζωή. Μέχρι να την χάσεις. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικός άνθρωπος ήταν η γιαγιά σου.

eillinida-giagia-mia-aksia (5)Η Ελληνίδα γιαγιά ξεπροβοδίζει, σταυρώνει και εύχεται «στην ευχή της Παναγίας». Είναι αυτή που θα πονέσει πιο πολύ απ όλους όταν θα φύγεις για σπουδές ή δουλειά στο εξωτερικό, γιατί έχει πιθανότατα ζήσει την προσφυγιά.  Θα σου πει ιστορίες που θα τις θυμάσαι για πάντα. Για τα δύσκολα χρόνια, αλλά και για τα άλλα τα μαγικά, που ήταν γεμάτα με θρύλους και παραδόσεις.

Η γιαγιά θα σου δώσει την εικονίτσα να σε φυλάει, θα σου φορέσει φυλαχτό ή κομποσκοίνι, θα σου βάλει τη φανουρόπιτα κάτω απ’το μαξιλάρι, θα σου φτιάξει βαρβάρα, χαλβά σιμιγδαλένιο στο πι και φι, θα σου βάλει την καλή την κολώνια τη «Μυρτώ» που κρύβει στο συρτάρι να μυρίζεις σαν λεμονάκι. Από το υστέρημά της θα σηκώσει τα πετσετάκια και θα σου δώσει το ταπεινό χαρτζιλικάκι «κρυφά, μην το πεις της μάνας σου».

eillinida-giagia-mia-aksia (8)

Η γιαγιά θα κοκορευτεί στις φίλες της τα κατορθώματά σου, ακόμα κι αν δεν ξέρει τον ακριβή τίτλο του πτυχίου σου ή τι ρόλο έχεις στην εταιρία. Για εκείνη είσαι πάντα ο καλύτερος. Η γιαγιά θα σου πει πώς σου πηγαίνουν καλύτερα τα μαλλιά και τι όμορφη που έγινες «τώρα που πάχυνες λίγο και γέμισαν τα μαγουλάκια σου». Η γιαγιά θα σου φτιάξει τα φαγητά και τα γλυκά των οποίων η μυρωδιά θα σε στοιχειώνει για πάντα.

eillinida-giagia-mia-aksia (7)

Με τη γιαγιά θα γελάσεις όσο δεν θα γελάσεις με κανένα και τη γιαγιά θα πειράξεις όσο δεν θα πειράξεις ποτέ κανένα. Με τη γιαγιά θα φας πασατέμπο στο μπαλκόνι και θα σου πει το φλιτζάνι.

eillinida-giagia-mia-aksia (2)

Πρώτη η γιαγιά σου θα σε δεχτεί όπως κι αν είσαι, όποια κι αν είναι τα πιστεύω σου και όπως και να είναι η εμφάνιση σου. Πρώτη η γιαγιά θα σε υπερασπιστεί.

Η γιαγιά θα προσευχηθεί για όλους, το πρωί που ανάβει το καντηλάκι στο εικονοστάσι της και ανάβει τη σόμπα της. Η γιαγιά…

Να τη θυμάσαι για πάντα τη γιαγιά. Κι αν την αγάπησες πολύ, να γίνεις κι εσύ μια γιαγιά σαν κι αυτή.  Γιατί το «Γιαγιά» είναι μια Αξία.

eillinida-giagia-mia-aksia (3)

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Ευλαμπία Τσιρέλη

Η Ευλαμπία Τσιρέλη ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος και διδάσκει δημιουργική γραφή & επιμέλεια κειμένου. Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. και στο New College του Εδιμβούργου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας στο ίδιο Τμήμα. Έχει γράψει τρία βιβλία ενώ επιμελείται και ανθολογεί συλλογικές εκδόσεις. Μάθετε περισσότερα: http://auth.academia.edu/EvlampiaTsireli https://tsirelievlampia.wordpress.com