Γνωρίστε τον Πολύγυρο

0

Στο κέντρο της Χερσονήσου της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του όρους Χολομώντας, σε υψόμετρο 560 μέτρων είναι χτισμένος ο Πολύγυρος. Η Δημοτική Ενότητα Πολύγυρου αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα Πολύγυρου, που περιλαμβάνει τη Γερακινή, τις Καλύβες, τον Πατελιδά και τον Πολύγυρο, καθώς και τις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Προδρόμου, Βραστάμων, Ολύνθου, Παλαιοκάστρου, Σανών και Ταξιάρχη.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Αστέριος Ζωγράφος ασχολείται με τα κοινά εδώ και 35 χρόνια. Aπό το 2011 βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο του δήμου Πολυγύρου. Ως άνθρωπος των έργων και των πράξεων, υλοποιεί μια σειρά από έργα υποδομής που στόχο έχουν να αλλάξουν την εικόνα του Πολυγύρου. Μεταξύ αυτών, περίοπτη θέση κατέχει ο βιολογικός καθαρισμός, ένα έργο προϋπολογισμού 9,7 εκατ. ευρώ.

«Παράλληλα γίνεται και το έργο της αποχέτευσης, ύψους 18,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τα δίκτυα Πολυγύρου και Καλυβών, στα οποία προτείναμε και να ενταχθεί και η Γερακινή», τόνισε ο κ. Ζωγράφος και σημείωσε πως η διοίκηση του δήμου ολοκλήρωσε και την ανακαίνιση των βιολογικών σταθμών Γαλάτιστας και Ορμύλιας, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημάρχου Πολυγύρου πατώντας εδώ.
Πολύγυρος

Τι μπορεί να επισκεφθεί κάποιος

Στα βόρεια του Πολύγυρου, υπάρχει μια καταπράσινη πλαγιά που εκτείνεται μέχρι την κορυφή Τσουκαλάς (890μ.) του Χολομώντα. Η ανάβασή της χαρίζει ένα μαγευτικό θέαμα αφού ο επισκέπτης μπορεί να δει πανοραμικά τις τρεις χερσονήσους της Σιθωνίας, της Κασσάνδρας και του Αγίου Όρους, με τον επιβλητικό Άθωνα, αλλά και τα γραφικά νησάκια του Διάπορου, της Αμμουλιανής και της Κελύφου. Στα νότια της πόλης, υπάρχουν εύφορες πλαγιές στις οποίες απλώνονται οι ελαιώνες του Πολύγυρου.

Ξεχωριστή μέρα για τον Πολύγυρο αποτελεί η 17η Μαΐου. Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή ο Δήμος Πολυγύρου τιμά την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης στη Χαλκιδική στις 17 Μαΐου του 1821. Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμπρύνουν ακόμη περισσότερο την επέτειο.

Σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης είναι το Φεστιβάλ Πολυγύρου που πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες. Περιλαμβάνει μεγάλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που φιλοξενούνται στο Αμφιθέατρο της πόλης.

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ Πολυγύρου 2017 θα έχουμε μόλις ανακοινωθούν

 

ΠολύγυροςΓια τους λάτρεις του βιβλίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολύγυρου λειτουργεί στην οικία Τραγανού και διοργανώνει δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Χαλκιδική έχει ζωή και τον χειμώνα διαβάστε περισσότερα στην επίσημη σελίδα του δήμου Πολυγύρου πατώντας εδώ

 

Πολύγυρος

Το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο του Πολύγυρου μεταφέρει στον επισκέπτη την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου
Πολύγυρος Πάρκο Ηρώου

63100
23710 22148

Τα αξιοσημείωτα ξωκλήσια του χαρίζουν στιγμές κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης.

Μερικά από αυτά είναι το εξωκλήσι της Παναγίας, μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη, του Προφήτη Ηλία, πάνω στον ομώνυμο λόφο, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, ο Άγιος Χριστόφορος, ο Άγιος Βλάσης, ο Άγιος Ελευθέριος, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Αθανάσιος, οι Άγιοι Ανάργυροι.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου έφτιαξε μια σύντομη παρουσίαση για τα εξωκλήσια της περιοχής και την παρουσιάζει στην σελίδα του εδώ

Ο Πολύγυρος υπάγεται στην μητρόπολη Κασσανδρείας ενώ αποτελεί και την έδρα της μητρόπολης. Στη διοικητική περιφέρεια της μητρόπολης Κασσανδρείας ανήκουν εφτά μοναστήρια, τρία ανδρικά και τέσσερα γυναικεία, με γνωστότερο και μεγαλύτερο όλων το Ιερό Σταυροπηγιακό και Πατριαρχικό Μετόχι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια.

Διαβάστε περισσότερα για το Μοναστήρι στην Ορμύλια εδώ

Στις 27 Ιουλίου εορτάζει ο τοπικός άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος ο Κασσανδρινός.

άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος ο Κασσανδρινός

άγιος νεομάρτυρας Χριστόδουλος ο Κασσανδρινός

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο