«Με ή χωρίς απόδειξη» το δίλημμα καταναλωτών και αγοράς

0

Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της πώλησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών «με ή χωρίς απόδειξη», γεγονός που όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, συμβάλλει στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εστιατορίου ταχυφαγίας, το οποίο προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει μετρητοίς και χωρίς απόδειξη!«Υπάρχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που όχι μόνο προσφεύγουν σε αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και φοροδιαφεύγουν κατά συρροή, αλλά έχουν ‘κλείσει’ τα βιβλία και δουλεύουν 100% στην μαύρη αγορά», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Παραδείγματα από την καθημερινότητα

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Κωστής Χατζαρίδης εκτιμά ότι τα κρούσματα φοροδιαφυγής θα ενταθούν, το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η έκδοση αποδείξεων με την χρήση «πλαστικού» χρήματος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. «Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα γιατρό, ο οποίος με χρέωσε 300 ευρώ με απόδειξη και 200 ευρώ με μετρητά», δήλωσε ο κ. Χατζαρίδης.

Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τεχνικές εργασίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές καυστήρων) είναι αυτοί που συνήθως δεν εκδίδουν αποδείξεις. Για παράδειγμα, ηλεκτρολόγος ζήτησε 70 ευρώ με απόδειξη για την επιδιόρθωση θερμοσίφωνα και 50 ευρώ, χωρίς απόδειξη.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Γιώργος Κατσιάνης

Ο Γιώργος Κατσιάνης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Αθηναική, Ελληνικός Βορράς, Αυριανή Μ-Θ, Εφημερίδα των Πολιτών, Εγνατία, Χρόνος (Ωραιοκάστρου), Καρφίτσα. Εργάζεται για την tv100 ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Ορφανού.