Η αποχώρηση Ακιντζί φέρνει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

0

Προβληματισμός επικρατεί σε Λευκωσία και Αθήνα, μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η αποχώρηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί λίγο πριν την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έϊντεν, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού, την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η αφορμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την αποχώρηση του κ. Ακιντζί φέρεται να στάθηκε τροπολογία που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή για την ένταξη στην εκπαιδευτική ύλη των ελληνοκυπριακών σχολείων, του δημοψηφίσματος (1950) της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.«Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;», αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

Οι επιπτώσεις

Την ίδια ώρα,  ΗΠΑ και Μ. Βρετανία θεωρούν ότι ενδεχόμενο ναυάγιο στις συνομιλίες,  θα πυροδοτηθεί όξυνση σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε, η ένταση που σημειώθηκε το πρωί στο Φαρμακονήσι, με «πρωταγωνιστή» περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο πραγματοποιούσε βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αποτελεί το νεότερο επεισόδιο στο σήριαλ που «παίζεται», εδώ και τέσσερις δεκαετίες, στο Αιγαίο.

Μοιρασου το.

Λιγα λογια για τον αρθρογραφο

Γιώργος Κατσιάνης

Ο Γιώργος Κατσιάνης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Αθηναική, Ελληνικός Βορράς, Αυριανή Μ-Θ, Εφημερίδα των Πολιτών, Εγνατία, Χρόνος (Ωραιοκάστρου), Καρφίτσα. Εργάζεται για την tv100 ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Ορφανού.